0229-211728

BLOG

15-09-2014Borstkankermaand van start met live borstreconstructies op 1 oktober

Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) start de Borstkankermaand dit jaar met borstreconstructies in diverse ziekenhuizen in Nederland, die live zijn te volgen via internet. In totaal doen 9 ziekenhuizen verspreid over Nederland mee aan dit bijzondere initiatief. Veel vrouwen met borstkanker zijn niet op de hoogte van de reconstructieve mogelijkheden na borstkanker. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 15.000 vrouwen borstkanker geconstateerd. Met de live uitzendingen wil de NVPC in het kader van de Borstkankermaand aandacht vragen voor de reconstructiemogelijkheden die vrouwen met borstkanker hebben, die voor hen van grote betekenis kunnen zijn voor de kwaliteit van leven. Momenteel krijgt nog geen 15 procent van de patiënten een borstreconstructie, ofwel een nieuwe of verbeterde borst. Opvallende trend is dat er steeds vaker om een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel wordt gevraagd, waarbij geen implantaten worden gebruikt.

Lees verder op de website van de NVPC

Bron: NVPC

28-05-2014Grote voordelen lipofilling voor patient bij (borst)reconstructies en littekens

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en Borstkankervereniging Nederland (BVN) zijn een campagne gestart om de reconstructiemethode lipofilling toegestaan en vergoed te krijgen. De campagne richt zich in eerste instantie op het ministerie van VWS en het Zorg Instituut Nederland (ZIN). De behandeling biedt patiënten grote voordelen, maar kan door negatief advies van ZIN momenteel niet worden vergoed. Lipofilling is een techniek binnen de plastische chirurgie, waarbij eigen vet wordt ingespoten voor onder andere reconstructie van aangeboren afwijkingen, littekens of borstreconstructie na borstkanker. Omdat alleen lichaamseigen vet wordt gebruikt wekt lipofilling geen afweerreacties op. Patiënten in Nederland worden ernstig gedupeerd doordat deze kostenefficiënte en patiëntveilige techniek niet kan worden toegepast. De NVPC vraagt ZIN haar gedateerde standpunt uit 2009 te herzien en over te gaan tot goedkeuring van lipofilling voor onder andere borstreconstructie, littekenproblemen en contourproblemen. Ook BVN onderschrijft het standpunt van de NVPC naar aanleiding van klachten van patiënten en vraagt ZIN om goedkeuring van lipofilling.

Lees verder op de website van de NVPC

Bron: NVPC

28-05-2014Lipofilling een veilige en innovatieve reconstructiemethode

Lipofilling is een innovatieve reconstructiemethode, waarbij eigen vetweefsel wordt verplaatst ter correctie van volumetekort. Door middel van liposuctie wordt elders in het lichaam vet geoogst. Dit vet wordt ingespoten op een locatie met aangeboren of verworven volumetekort. Deze reconstructiemethode met lichaamseigen vetweefsel, in plaats van protheses/ siliconen bij overige reconstructiemethoden, biedt grote voordelen voor de patiënt bij reconstructies en littekens.
 
Lipofilling is een effectieve, natuurlijke, lichaamseigen reconstructievorm, die voor de meeste patiënten mogelijk is. Door de korte opnameduur en de gemakkelijke toepassing is het een goedkopere vorm van reconstructie in vergelijking met andere reconstructiemethoden. Tevens is lipofilling, in tegenstelling tot andere methoden, door iedere plastisch chirurg in Nederland uit te voeren en zal derhalve meewerken aan het terugdringen van de wachtlijsten voor onder andere borstreconstructies. Er is een enorme diversiteit in de toepassing ervan.
 
Lees verder op de website van de NVPC
 
Bron: NVPC

 

17-03-2014Nederland loopt voorop met borstreconstructie met lichaamseigen weefsel

Dankzij nieuw onderzoek komen meer vrouwen in aanmerking voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, dus zonder siliconen protheses. Daarnaast is het dankzij nieuwe inzichten mogelijk om de kans op een veel voorkomende complicatie (slechte doorbloeding) sterk te verminderen. Deze doorbraken zijn ontdekt door twee plastisch chirurgen, Stefania Tuinder en Darren Booi, die recent zijn gepromoveerd aan het Maastricht UMC. Nederlandse plastisch chirurgen lopendaarmee voorop als het gaat om borstreconstructies met lichaamseigen weefsel na borstkanker.
 
Een op de acht vrouwen krijgt gedurende haar leven borstkanker. Borstkanker is hiermee de meest voorkomende kanker bij vrouwen en de tweede oorzaak van aan kanker gerelateerde sterfte bij vrouwen. Omdat de behandeling erg verbeterd is met de ontwikkelingen in borstkanker-screening, chemotherapie, radiotherapie en hormonale therapie winnen steeds meer vrouwen het gevecht tegen borstkanker en is de laatste jaren steeds meer aandacht voor de borstsparende en reconstructieve behandelingen. De borst kan met behulp van implantaten of met eigen weefsel worden gereconstrueerd. Niet alle technieken zijn echter bij elke patiënt mogelijk. Hierin is de expertise en overleg tussen arts en patiënt belangrijk voor het kiezen van een passende reconstructie.
 
Lees verder op de website van de NVPC
 
Bron: NVPC